CMYK, RGB en Pantone kleuren (PMS)
1 september, 2007 door Richard
De termen CMYK, RGB en Pantone (PMS) beschrijven in principe de opbouw van kleuren en hoe deze tot stand komen in diverse weergaves. Omdat we hier regelmatig vragen over krijgen, bij deze wat korte uitleg met links naar uitgebreide Wikipedia artikelen.
- “Vierkleurendrukwerk” (Offsetdruk) wordt over het algemeen in CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart)). De opbouw van de kleuren wordt weergegeven in percentages inkt die over elkaar heen gedrukt worden (bijvoorbeeld 0% cyaan, 100% magenta, 100% yellow en 0% black wordt een hele felle rode kleur). Deze techniek gebruiken wij onder andere voor het drukken van buttons, full color stickers, backdrops/spandoeken, en full color pins. In principe kun je er redelijk van uitgaan dat de percentages er bij de meeste (goed gecalibreerde) drukpersen er ongeveer hetzelfde uit zullen komen te zien.
- RGB (Rood, Groen, Blauw, niet te verwarren met de primaire kleuren Rood, GEEL en Blauw) is de kleurindeling die over het algemeen voor monitoren, televisies, camera’s en andere weergave-apparaten gebruikt wordt. Afhankelijk van de verschillen in kalibratie van monitoren en (kleuren)printers (welke vaak ‘om kunnen gaan’ met RGB bestanden) komt je bestand er op andere machines anders uit te zien. Deze kleurindeling wordt door ons in principe nergens voor gebruikt, met uitzondering van drukproeven (al sturen we die ook vaak in CMYK door).
- Pantone kleuren (PMS – Pantone Matching System) worden gebruikt om de hoogste garantie te kunnen geven dat de kleur die je in gedachten hebt ook de kleur is die er gebruikt gaat worden. Bij papierdrukwerk is de kleurgarantie nog een stuk hoger dan bij textieldrukwerk (plm 97% t.o.v. 90-95%). Het is aan te raden de kleuren voor textieldrukwerk áltijd door te geven in Pantone waarden, omdat we in de drukkerij inkten mengen op basis van deze gegevens; geef je een CMYK of RGB waarde door dan moeten we deze zelf, op basis van de monitorweergave op ons kantoor, omzetten naar een Pantone waarde, wat al een gegarandeerd verlies geeft. Op deze site staat een “soort van” PMS waaier online, maar zoals je ondertussen zult begrijpen is die niet te gebruiken om een exacte weergave van kleuren te geven, maar puur als referentiemateriaal:
Beide kleurkubussen zijn afkomstig van Wikipedia, te vinden bij de respectievelijke artikelen (CMYK en RGB).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten