Heb je vannacht lekker geslapen? Op de één of andere manier is dat best een zinnige vraag. Als je te weinig slaap krijgt, wordt je niet alleen chagrijnig, maar gaat dat ook ten koste van je werkplezier en productiviteit. Je brein is er nou eenmaal niet voor gemaakt om volcontinue op hoge toeren te werken. Des te vreemder dat het juist je eigen gedachten kunnen zijn die je uit je slaap houden. Ik pretendeer niet dat we dat 100% voor je op kunnen lossen, maar sinds ik zelf Getting Things Done ging gebruiken lig ik nooit meer wakker van alle 'losse eindjes' in m'n hoofd. Die zijn er namelijk niet meer. Slaap lekker vanavond, Taco Oosterkamp
Hoe je ’s nachts weer lekker slaapt
Met meer energie aan het werk
Als je je gedachten wèl stop kunt zetten, is de kans een stuk groter dat je snel in slaap valt. Je wordt dan in ieder geval niet 'wakker' gehouden door je eigen hoofd. En als je eindelijk weer eens acht uur achter elkaar slaapt, kan de wereld er zomaar heel anders uitzien; de taken op je to-do lijst lijken opeens wel te doen, je kunt je concentreren op je werk en je collega's zijn toch niet zo irritant als dat je gisteren nog dacht. Kortom: je hebt weer wat spankracht om er tegenaan te gaan.Je onderbewuste helpt je niet
Het is lastig om in slaap te vallen als je nog veel ‘losse eindjes' in je hoofd hebt. 'Losse eindjes' zijn al die dingen die nog niet af zijn; het verslag van Janneke, de vraag van een collega, het rapport wat je nog moet schrijven, een mailtje naar een klant. Alles waar je nog iets mee moet. Als je die losse eindjes probeert te onthouden, kan het gaan 'malen'.Je onderbewuste helpt je namelijk herinneren aan 'losse eindjes'. Zolang je Gerard nog niet gebeld hebt, zal je onderbewuste dat af en toe in je gedachten brengen. Dat is aardig van je onderbewuste, maar niet handig. Je hebt namelijk geen controle over wannéér ze dat doet. En in de praktijk merk je dan dat ze juist die momenten pakt dat jij wilt ontspannen. Dus juist als je wilt gaan slapen, grijpt je onderbewuste haar kans.
Hoe je toch weer lekker slaapt
Hoe zorg je er nou voor dat je niet meer wakker ligt van 'losse eindjes'? Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet.Je hebt een betrouwbaar systeem nodig buiten jezelf. Als je een systeem hebt waar je al je 'losse eindjes' in opslaat en wat jou op het juiste moment helpt herinneren, zul je merken dat je onderbewuste het opgeeft. Denk bijvoorbeeld aan je agenda. Je ligt niet wakker over waar je volgende week woensdagochtend om 10 uur moet zijn, want dat staat in je agenda. Op dezelfde manier heb je een systeem nodig voor àlles wat je moet doen. Getting Things Done is zo'n systeem.
Schrijf de hele dag door alle ‘losse eindjes’ op. Zorg dat je altijd een notitieblokje en een pen bij de hand hebt. Of tik alle klusjes in op het takenlijstje in je telefoon. Wat je je ook bedenkt, schrijf het op. Al is het maar dat je kattenvoer moet kopen. Als je dat consequent doet, zul je merken dat het al wat rustiger voelt in je hoofd.
Verwerk de briefjes één keer per dag. Alles opschrijven kan al ruimte geven in je hoofd. Maar als je de briefjes vervolgens nooit meer doorkijkt, zal die rust van korte duur zijn. Je onderbewuste vertrouwt er dan namelijk niet op dat je die acties ook gaat doen. En dan gaat ze je toch weer helpen herinneren. Zorg dat je op één moment op de dag alle briefjes die je geschreven hebt verwerkt; neem beslissingen over wat je ermee gaat doen en zet de taken daarvoor in je systeem.
Doe eventueel aan het begin van de avond nog een ‘minddump'. Pak rond 19.30 uur een kladblok en een pen en schrijf alles op wat er op dat moment nog in je hoofd dwarrelt. En dat hoeven niet alleen klusjes te zijn; ook die opmerking van je collega die je raakte of die spannende presentatie waar je nog van moet bijkomen. Schrijf het allemaal op.
Leg een kladblok en een pen naast je bed. Dan kun je de gedachten die toch nog door je hoofd gaan meteen opschrijven. Leer ‘blind’ te schrijven, dan hoef je niet eens het licht aan te doen:-)
En als je toch wakker ligt, kun je beter even je bed uit gaan. Schrijf opnieuw op wat er op dat moment door je hoofd gaat. De kans is dan groter dat je daarna alsnog in slaap valt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten