1. Notitieboekje paraat
Hou altijd een klein notitieboekje op zak en noteer ideeën die spontaan opborrelen. Wat je aandacht geeft… groeit!
2. Mindfood
Zorg voor voedsel voor de geest: lees over de meest uiteenlopende onderwerpen, reis, ontmoet mensen met andere idealen en waarden en gebruik de zintuigen actief.
3. Denk open minded
Stel je oordeel uit en stimuleer een creatieve houding. De toepassing van de regel “uitstel van oordeel” betekent dat je met een open mind kijkt naar alle mogelijke ideeën. De gekste ideeën zijn vaak een opstapje naar weer een ander idee.
4. Relaties leggen
Leg relaties tussen problemen, vragen, kansen uit verschillende velden. Hoe zou een wetenschapper hier mee omgaan? Wat kan ik gebruiken uit de wereld van de sport? De ruimtevaart? De natuur? Etc.
5. To do list
Stel een lijst op met onderwerpen, vragen en problemen en vul die constant aan. Alles afwerken is onmogelijk, daarvoor is één mensenleven veel te kort. Vergeet niet te scoren door ideeën af te werken en uit te voeren.
6. Ideeënquota
Creativiteit is niet meetbaar, dus maak het meetbaar door in aantallen of in tijd te denken. Bedenk 100 ideeën of 4 concepten of 7 oplossingen.
7. Verbeelding
Maak een zo levendig mogelijke beeldende voorstelling van de probleemsituatie. Doe het met beelden en zet niets op papier. De oplossing verschijnt zo op je innerlijke beeldscherm.
8. Ochtendcreativiteit
Blijf ’s ochtends eens langer in bed en maak gebruik van je ochtendcreativiteit om presentaties voor te bereiden, problemen fris te bekijken of verhalen te schrijven. Relax!
9. Wandeling
Einstein maakte lange wandelingen. Denk al wandelend na, want dat kalmeert de geest en stimuleert de verbeelding.
10. Doorbreek gewoontes
Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan? Zorg dat je maandelijks minimaal iets nieuws kunt noemen.
* Een bewerking van praktische tips uit Brainstormen, het ultieme Handboek, Koen de Vos door Sabine Mur
Geen opmerkingen:
Een reactie posten