In de mailbox vandaag via taallink
de vraag van de week:
Mag er in de volgende zin een komma staan voor de tweede en: Ze schrijft jeugdromans over reuzen en monsters en horrorverhalen voor volwassenen?
Het antwoord was geheel nieuw voor mij:
Ja, als de kans bestaat dat een zin verkeerd geïnterpreteerd wordt, kun je beter een komma voor en zetten. Zo zorgt je ervoor dat de lezer er even pauzeert en de zin juist leest: Ze schrijft jeugdromans over reuzen en monsters, en horrorverhalen voor volwassenen.
Een komma gebruik je om een korte rustpauze in een zin in te lassen. Als een opsomming of nevenschikking uit korte onderdelen bestaat, heb je meestal geen komma voor en nodig. Bijvoorbeeld: Ze staat elke vrijdag op de markt om verse pizza's, quiches en zoete taarten te verkopen; Op het einde van het jaar moeten de leerkrachten nog alle examens verbeteren en de rapporten opstellen.
In opsommingen met lange onderdelen kan het nuttig zijn om een komma voor en te zetten. Vooral als de onderdelen zelf ook nog eens een nevenschikking met en of of bevatten, helpt een komma om die onderdelen duidelijk van elkaar te scheiden. Bijvoorbeeld: Tijdens de Boekenweek gaat er bijzondere aandacht naar reisverhalen en avonturenromans, kinder- en jeugdboeken, en boeken rond populaire tekenfilms, televisieseries en soaps.
Een komma voor en is altijd nodig als het eerste deel van een nevenschikking eindigt met een bijzin. In het volgende voorbeeld is de bijzin het zinsdeel dat met die begint: De stuurgroep heeft het verslag voorgelegd aan alle leden die aan de vergadering hebben deelgenomen, en aan de directie.
Toch wat geleerd vandaag!
Toch wat geleerd vandaag!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten